U bevindt zich hier:

Nieuws

8 november 2012: landelijke introductie NL-Alert

Op 8 november 2012 introduceert de overheid NL-Alert; het nieuwe aanvullende alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Tegelijkertijd met de invoering van NL-Alert op 8 november start de publiekscampagne 'NL-Alert, direct informatie bij een noodsituatie'.

De afgelopen dagen is in verschillende media al gesproken over de start van NL-Alert. In dit overzicht worden enkele voorkomende vragen toegelicht.

Bron: Nederlandveilig.nl

---------------------------------------------------------------------------------

5 oktober 2012

Burgemeester Michael Sijbom van Losser benoemt tot stuurgroepvoorzitter van het (Crime Corridor E30) CCE30 project

---------------------------------------------------------------------------------

25 september 2012

Interview RTV-Oost CCE30 project

Voorzitter Ronald Weel van Stichting Nederland Alert samen met burgemeester Michael Sijbom van Losser in een kort radio en tv interview langs de E30, grensovergang De Lutte.

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=151003

---------------------------------------------------------------------------------

PERSBERICHT

Losser, 24 september 2012

Gezamenlijke aanpak grenscriminaliteit

Losser hoofdaanvrager Europese subsidie

De gemeente Losser gaat als administratief hoofdaanvrager een Europese subsidieaanvraag van de Stichting Nederland Alert ondersteunen in het kader van fraudeherkenning en -bestrijding rondom de autosnelweg E30/A1. Losser is met de grensovergang van de E30 naar de A1 een belangrijke toegangspoort van Oost- naar West-Europa. "Ik heb in het afgelopen jaar met eigen ogen kunnen vaststellen dat veel internationaal opererende criminelen die snelweg gebruiken om strafbare feiten in ons land te plegen", zegt burgemeester Michael Sijbom. "Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk initiatieven te ondersteunen die er op gericht zijn om deze vorm van criminaliteit een halt toe te roepen", verklaart hij de bemoeienis van de gemeente Losser. "Juist omdat we de toegangspoort voor ons land zijn, voel ik me verantwoordelijk om, binnen onze mogelijkheden, actie te ondernemen.

Studies en operationele ervaring hebben uitgewezen dat de E30 als aan- en afvoerroute voor vele vormen van criminaliteit en fraude functioneert. Denk aan illegale handel, smokkel, voertuigcriminaliteit of verzekeringsfraude. De gemeente Losser wil voor het project van de Stichting Nederland Alert subsidie aanvragen bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding. Het geld dat daardoor beschikbaar komt, is bedoeld voor project CCE30 (Crime Corridor E30) dat als doel heeft door kennis te delen de effectiviteit en efficiëntie van de controles op en langs de E30/A1 te verbeteren. De Stichting Nederland Alert is een uitvoeringsorganisatie voor overheden op het gebied van veiligheidsprojecten die gericht zijn op kennis- en ervaringsvermeerdering. Omdat de stichting geen publiek orgaan is, kan ze de aanvraag voor de Europese subsidie niet zelf uitvoeren.

Burgemeester Sijbom wordt voorzitter van een stuurgroep die toezicht op de uitvoering van het project gaat houden. Bij project CCE30 worden leden van de politie, douane, marechaussee, Stichting Nederland Alert en de gemeente Losser betrokken. "Ik geloof enorm in de kracht van samenwerking op zowel nationaal als internationaal gebied als het gaat om fraude- en criminaliteitsbestrijding. Door samen op te trekken, van elkaar te leren en door bijscholing, kunnen we veel effectiever optreden", aldus Sijbom. "En daar kan Losser als grensgemeente alleen maar van profiteren." Het project gaat lopen vanaf 17 december en zal op 31 augustus 2013 afgerond worden.

---------------------------------------------------------------------------------

5 september 2012

'Grenzen mobiel bewaakt'

door Jan Colijn

OLDENZAAL -  Er moeten vliegende politiebrigades komen langs de grens met Duitsland en België, waarbij Nederlandse agenten met collega’s uit de buurlanden gaan surveilleren.

Fred TeevenFred Teeven Foto: Novum Dirk Hol

Please Wait ...

Dat heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) gisteren gesteld tijdens een werkbezoek aan de grensovergang Oldenzaal. De VVD’er vindt dat de huidige vliegende brigade, langs de snelweg A1, zijn nut heeft bewezen.

Oordeel

Sinds 2008 wordt er in de regio Twente geëxperimenteerd met het GPT, het grensoverschrijdend Gemeenschappelijk Politie Team. Aanvankelijk zou eind dit jaar een evaluatie van de proef plaatshebben, maar na publicatie in deze krant over het GPT en Kamervragen erover is deze evaluatie naar voren geschoven. Zodoende volgt eind deze maand een eindrapport, waarna de verantwoordelijk minister eind dit jaar een oordeel moet vellen. Per 1 januari 2013 kunnen de GPT’s dan al aan de slag.

Bron: telegraaf

---------------------------------------------------------------------------------

23 augustus 2012

Leers: grensbewaking voorbeeld voor Europa

VENLO -  Andere Europese landen zullen waarschijnlijk snel het Nederlands voorbeeld volgen van grenstoezicht met camera's. Die verwachting sprak minister Gerd Leers (Immigratie) donderdag uit tijdens een grote grenscontrole bij Venlo van de marechaussee. Nederland is voorloper in Europa waar het gaat om het nieuwe camerasysteem @migoboras aan de grenzen. „Ik denk dat andere landen snel zullen volgen”, aldus Leers.

Een marechaussee controleert de gegevens van een reiziger op de A67. Boven de grensovergang is een nieuw camerasysteem in gebruik genomen dat het toezichtEen marechaussee controleert de gegevens van een reiziger op de A67. Boven de grensovergang is een nieuw camerasysteem in gebruik genomen dat het toezicht Foto: ANP

Gerd LeersGerd Leers Foto: Novum Dirk Hol

Please Wait ...

„Het systeem ondersteunt het mobiel toezicht aan de grens. Daardoor kunnen we nog alerter signaleren waar situaties voorkomen die misbruik maken van de open grenzen, zoals bij mensenhandel en drugshandel.”

De marechaussee presenteerde het nieuwe camerasysteem donderdag aan de internationale pers.

Het systeem herkent verdachte auto's die aan de grens Nederland in of uit willen rijden. Welke auto verdacht is, wordt vooraf ingegeven in een datasysteem. De camera 'ziet' een vergelijkbare auto met een kenteken uit een vooraf ingegeven land en alarmeert dan. Motoragenten kunnen de gesignaleerde auto vervolgens aanhouden en controleren. Er wordt niet gecontroleerd op het kenteken als zodanig, maar op land van herkomst.

Tijdens de grenscontrole in Venlo hield de marechaussee daar onder meer Bulgaren, Roemenen en Albanezen aan ter controle van papieren en inhoud van hun auto's.

De nieuwe camera's hangen bij de 15 grootste grensovergangen. Daarnaast zijn er 6 mobiele @migoboras die op kleinere grensovergangen kunnen worden ingezet.

Het nieuwe camerasysteem is volgens Leers niet in strijd met het Schengenverdrag. Ook worden de camerabeelden niet gekoppeld aan andere opsporingssystemen en zijn ze niet te herleiden tot personen. Doel van de persbijeenkomst was het wat brigadecommandant Martin Bos van de marechaussee noemde „een einde maken aan de mythes rond het nieuwe camerasysteem @migoboras.” Zo werd de Duitse vrees dat ook vakantiegangers naar Nederland aan de grens worden geregistreerd, naar het land der fabelen verwezen.

Het systeem mag maximaal 6 uur per dag gebruikt worden. „Voldoende om gerichte controles te doen”, aldus Bos.

---------------------------------------------------------------------------------

Opmerkelijk, 31 juli 2012

Duitsland wil van de Euro af, dat is wel duidelijk!

Wij zijn te volgen op:

Stichting Nederland Alert op Twitter: @StNLalert

---------------------------------------------------------------------------------

6 mei 2011

A new Tsunami Alerting Device (TAD) has been developed by the JRC to directly alert people at risk in the event of an incoming tsunami wave. When an earthquake occurs, innovative software automatically calculates within minutes the results of tsunami propagation predictions and activates a siren.

Dit systeem lijkt aardig op het door ons ontwikkelde IBIS (Interactief Burger Informatie Systeem).

---------------------------------------------------------------------------------

4 mei 2011

Max Planck Institute (DE) neemt als internationaal onderzoekspartner deel aan A1-E30 project.

---------------------------------------------------------------------------------

3 mei 2011

Komende vrijdag in kader van A1-E30 project op bezoek bij OLAF te Brussel

---------------------------------------------------------------------------------

16 maart 2011

NTT Docomo heeft sinds november 2007 ETWS (Earthquake and Tsunami Warning System). Dit is gebaseerd op Cell Broadcast (NL Alert), maar heeft een additionele feature. In het Cell Broadcast bericht moet een parameter extra worden meegegeven en als het netwerk deze parameter ziet, dan wordt er een notificatie gestuurd over het paging kanaal. In deze notificatie zit één byte data dat aangeeft of een aardbeving, een tsunamie of beide betreft. Deze notificatie komt binnen 4 seconden op de handset (mobieltje) terecht. De handset zal dan een voorgeprogrammeerde waarschuwing geven. Na deze primaire notificatie komt de secundaire notificatie en dat is een normaal Cell Broadcast bericht.

Tot nu toe heeft alleen Japan ETWS geïntroduceerd en het systeem is geleverd door een Japanse fabrikant.

Bron: Peter Sander One2Many

---------------------------------------------------------------------------------

8 maart 2011

Nieuwe factsheet NL-Alert van Ministerie van Veiligheid en Justitie.

---------------------------------------------------------------------------------

22 februari 2011

Ook hier had het nieuwe NL Alert systeem uitstekend dienst kunnen doen!

In Amsterdam woedt een zeer grote brand bij Diergaarde Chemical Storagef in het Westelijk Havengebied. Verschillende brandweerkorpsen uit de regio zijn opgeroepen om het vuur te bestrijden.

Bron: telegraaf

---------------------------------------------------------------------------------

9 februari 2011

Stichting Nederland op Twitter: @StNLalert

Join!

---------------------------------------------------------------------------------

3 februari 2011

Groen licht vanuit Den Haag…….Veiligheidsregio Twente gaat NL-Alert implementeren.

Wordt uitvoerig vervolgd.

---------------------------------------------------------------------------------

19 januari 2011

Van de laatste weken en in het landelijke nieuws.

Brand bij Chemie Pack in Moerdijk …………….

Een brandende wagon met ethanol bij Zwijndrecht………………

Brandende vaten met nitrocellulose in Deurningen ……………….

Het wordt echt tijd dat er helder en transparant wordt gecommuniceerd!

---------------------------------------------------------------------------------

12 januari 2011

Publicatie onderzoek student UT: “Noodsituatie A1 vanuit het NL-Alert perspectief”

Betreft de overstromingssituatie op 26 augustus van de snelweg A1 ter hoogte van grensovergang De Lutte.

Link volledige rapport

---------------------------------------------------------------------------------

3 januari 2011

Namens het gehele Nederland Alert team wens ik u allen een heel voorspoedig nieuw jaar!

Ronald Weel

Voorzitter

---------------------------------------------------------------------------------

1 december 2010

www.nederlandalert.nl

De afgelopen maand november, vertoonde onze site een sterke toename van het aantal “hits”, met ruim 20% tot totaal 25029 p/mnd.

Top 3 beste bezochte pagina’s:

1)

“wat is een ramp.doc” onder de rubriek Crisis.

2)

Rubriek “proeftuin Twente” en “alerteringsfamilie”

3)

Rubriek “nieuws”

---------------------------------------------------------------------------------

10 november 2010

Het Veiligheidscongres 2010 vindt morgen, 1 november, in het Figi-theater te Zeist plaats.

Leden van Stichting Nederland Alert zullen dit congres bijwonen. Op het programma staat o.a.

o       Veiligheidscampagnes rijksoverheid.
o       NL-Alert
o       Gezichtsherkenning camera RET Rotterdam
o       Bar Veilig
o       Meld Discriminatie
o       Zelfredzaamheid
o       Platform Transportveiligheid
o       Eurocodicil
o       Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC's)
o       Virtuele oefenstand Behrloo van de Politieacademie
o       Landelijk Bureau BIBOB
o       Informatietafel Ministerie van Veiligheid en Justitie
o       World of minds: uitkomsten mindmappen

Kijkt u voor meer informatie op de website: www.hetveiligheidscongres.nl

---------------------------------------------------------------------------------

11 oktober 2010

Nieuwe partner in ons consortium:

one2many is the go-to company in Cell Broadcast with the largest global footprint of over 80 installations, at 50 customers in more than 30 countries. After the spin-off from Acision (formerly LogicaCMG Telecom Products) one2many started with staff with years of experience in Cell Broadcast and proven Cell Broadcast solutions which have been in use for over a decade by leading mobile operators all around the world for applications including:

o

Public Warning systems

o

Interactive revenue triggering services

o

Powerful location based sms-interaction services such as dating
and second hand markets

o

Area specific network traffic optimization of subscriber communication
by discounted tariffs at low usage moments

o

And many more

Read more: www.one2many.eu

---------------------------------------------------------------------------------

29 september 2010

Wet veiligheidsregio’s (Wvr)

Komende vrijdag, 1 oktober 2010, treedt de nieuwe externe link: Wet veiligheidsregio’s (Wvr)

in werking.

De nieuwe wet vervangt de Brandweerwet 1985, de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (Wghor) en de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo). In de wet zijn onder meer de bestuurlijke inbedding en de basisvereisten voor de organisatie van de hulpverleningsdiensten opgenomen, welke taken het bestuur van een veiligheidsregio heeft en wat de minimumeisen zijn voor hulpverleners als de regionale brandweer en geneeskundige diensten en het materieel dat ze gebruiken. 

Een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige organisatie van de brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, rampenbestrijding en crisisbeheersing onder een regionaal bestuur. Dat regelt de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) die ook nieuwe eisen stelt aan planvorming en de hulpverleners.

·

Aanpassingswet veiligheidsregio’s

·

Besluit veiligheidsregio’s

·

Besluit personeel veiligheidsregio’s

·

Regionaal risicoprofiel, beleidsplan, crisisplan, rampenbestrijdingsplan

·

Hulp bij crisisplannen en rampenplannen

Bron Rijksoverheid.nl

------------------------------------------------------------------------------------

27 september 2010

Projectoverzicht deelname Stichting Nederland Alert:

-

Onderzoeks en evaluatie werkgroep BZK landelijke uitrol NL Alert (vroegere cell broadcast)

-

Onderzoek en ontwikkeling integratie burger alarmerings/alerteringssystemen Twentepilot

-

Project criminaliteitsoverlast Twentse steden

-

Project veiligheid A1-A35 corridor

-

Gedragswetenschappelijk communicatie onderzoek wateroverlast autobaan A1 bij De Lutte (dijkdoorbraak)

-

Project Wireless Sensortechnologie bij Calamiteiten

-

MCDA onderzoek inzet alerteringssystemen overheid

-

Onderzoek burgerparticipatie bij veiligheidsproblematiek

-

Input-output ICRIPS, social and behavioural sciences regarding issues of conflict, risk and safety in public and private sectors of society (Universiteit Twente)

Een projectstatus en uitgewerkt overzicht zal binnenkort op deze site worden gepubliceerd.

------------------------------------------------------------------------------------

15 september 2010

NL-alert genomineerd voor Publieke Veiligheid Award 2010

Stem nu op de website van BlomBerg Instituut

NL-alert is een van de vier genomineerden voor de Publieke Veiligheid Award 2010. De prijs is een initiatief van het BlomBerg Instituut. Op de website van het BlomBerg Instituut kunt u uw stem uitbrengen op NL-alert. Het instituut wil met de award aandacht vestigen op projecten die de publieke veiligheid (gaan) vergroten.

De andere drie genomineerden zijn:  Burger AED (veiligheidsregio Noord-Holland Noord), Samenwerken en Slagkracht, incidentbestrijding op de Westerschelde (Veiligheidsregio Zeeland), Twitter, Veiligheid en Leefbaarheid (Regiopolitie Groningen).

------------------------------------------------------------------------------------

1 september 2010

BZK informeert Twente. De Stichting Nederland Alert krijgt groen licht voor het formuleren van een projectplan m.b.t. de Twentse “Alerteringsproeftuin”. Naar verwachting is het projectplan eind oktober in concept gereed.

Wordt vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

31 augustus 2010

Martijn van den Brink rondt zijn studie Public Safety aan de Universiteit Twente succesvol af. Hij onderzocht voor ons “Overheidscommunicatie en burgerparticipatie” (de inzet van elektronische communicatiemiddelen om burgers te laten participeren bij veiligheidsproblematiek). Zijn onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd onder de rubriek “wetenschap”.

------------------------------------------------------------------------------------

6 augustus 2010

In opdracht van het Regionaal College is door het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Twente en het Platform Integrale Veiligheidszorg Twente, het programma “veiligheid en innovatie in Twente” ontwikkeld.

 

Meer informatie over Twente als Experimenteerregio en Stichting Nederland Alert.

------------------------------------------------------------------------------------

27 juli 2010

De Minister Van Binnenlandse Zaken, Directoraat-generaal Veiligheid, informeert de Voorzitter van de Tweede Kamer over de voortgang van NL-Alert. Tevens wordt de aandacht gevestigd op de ontwikkeling van de “Alerteringsfamilie”

Kenmerk 2010-000025115 d.d. 16 juli 2010. (link)

------------------------------------------------------------------------------------

24 juni 2010

Ronald Weel, voorzitter van onze stichting, bezoekt op uitnodiging, de heer Fred Teeven VVD Tweede Kamer lid. Tijdens een goed gesprek wordt van gedachten gewisseld over “Crime Alert” en de rol van onze stichting in deze.

Wordt vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

23 juni 2010

Ronald Weel, voorzitter van onze stichting, neemt deel aan het programma kenniskring “Crisisbeheersing: wat valt er nog te verbeteren”

Sprekers: Gerben Klein Baltink, Dir. Markt, TNO Defensie en Veiligheid

Prof. Eelco Dykstra, George Washington University, International Katrina Project

Prof. Dr. Rob de Wijk, Dir. Den Haag Centrum voor Strategische Studies

Drs. Eric Nordholt, oud hoofdcommissaris politie Amsterdam

Op 2 juli a.s. nadere kennismaking met Prof. Eelco Dykstra en zijn plannen op de IKP Europe Introduction Day, Nieuwspoort Den Haag.

------------------------------------------------------------------------------------

16 juni 2010

Groot onderhoud aan onze website. De alarmeringsmethoden beter in beeld gebracht.

------------------------------------------------------------------------------------

8 juni 2010

Crime Alert, zoals vandaag voorgesteld in de landelijke media door Fred Teeven van de VVD, is in Nederland geen nieuw fenomeen. “Crime Alert” is onderdeel van een van de communicatiedisciplines ontwikkelt door Stichting Nederland Alert. Zie de publicaties onder de rubiek “Crime Alert”

Amber Alert is vanwege de persoonlijke aanmeldingsprocedure en de “Amber Alert” –smstechniek, in dit geval niet efficiënt inzetbaar. Een cell broadcast techniek (als NL Alert), burgers waarschuwen/informeren in een bepaald gebied, is hier meer van toepassing en succesvoller.

Om in dergelijke gevallen efficiënt en succesvol te communiceren is door ons het concept ontwikkelt.

In samenwerking met onze partners bereiden wij een Twentse “proeftuin” voor, zie eerdere nieuwsberichten.

------------------------------------------------------------------------------------

31 mei 2010

De “Alarmeringsfamilie” zou kunnen bestaan uit de integratie van o.a.:

NL Alert - cell broadcast

WAS - sirene

IBIS - interactief burger informatie systeem

Quick Alert - terroristische dreiging

Amber Alert - opsporing vermiste kinderen

Burgernet - criminaliteitsbestrijding

Mail Alert - criminaliteitsbestrijding

samen weerbaar.

------------------------------------------------------------------------------------

18 mei 2010

communicatiestrategie alarmeringsfamilie

Voorbereiden - Informeren - Alarmeren

Voorbereiden

- daadkracht

- paraat

- bewust en transparant

- herkenbaar en vertrouwd

Informeren

- risicocommunicatie

- awareness

- zelfredzaam en weerbaar

- participatie en vertrouwen

Alarmeren

- alarmeringsfamilie

- crisiscommunicatie

- hulpdiensten informatie

- burgerparticipatie

samen weerbaar.

------------------------------------------------------------------------------------

8 mei 2010

Stichting Nederland Alert presenteert het -concept logo.

Het VIA-communicatieconcept in ontwikkeling staat voor Voorbereiden – Informeren – Alarmeren en maakt deel uit van de stichtingsdoelstelling.

------------------------------------------------------------------------------------

7 mei 2010

Ter verduidelijking op de doelstelling van onze stichting.

Het IBIS-systeem is een medium (zoals een mobieltje voor cell broadcast) om te communiceren met burgers ten tijde van calamiteiten. Stichting Nederland Alert zet zich in voor het communicatieconcept als zodanig en richt zich niet op het vermarkten van displays.

Wel kunnen wij breed informeren en adviseren over de IBIS-systemen.

------------------------------------------------------------------------------------

23 april 2010

en gaan samen (met nog andere partners) een projectplan uitwerken, waarbij ook het internationale aspect aan de orde komt.

Wordt spoedig vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

21 april 2010

Cell broadcast wordt door BZK landelijk gelanceerd als NL-Alert, hetgeen gelijkenis vertoond met de naam van onze stichting: Nederland Alert. Dit schept verwarring!

Wordt spoedig vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

26 maart 2010

………

BZK en Stichting Nederland Alert onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden met betrekking tot een burgeralarmering pilot van het Cell Broadcast gekoppeld aan het IBIS-systeem. Ook andere alarmerings- en opsporingsmiddelen waarbij de burger wordt ingeschakeld, bv. Amber Alert, Burgernet, Sms-alert, worden mogelijk in dit project meegenomen. Het onderzoek moet plaats gaan vinden in de regio Twente.

Wordt spoedig vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

17 maart 2010

Persconferentie over dood Milly

DORDRECHT -  De politie Zuid-Holland Zuid geeft woensdagochtend om half twaalf een persconferentie over het onderzoek naar de verdwijning van Milly Boele.

 
 
 
 

De bijeenkomst vindt plaats op het regiobureau van de politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht. De gemeente laat weten dat ook burgemeester Arno Brok bij de persconferentie aanwezig is. Het lichaam van Milly Boele werd dinsdagavond gevonden in een tuin van een woning bij haar ouderlijk huis.

Het NOS Journaal, RTL Nieuws en RTV Rijnmond doen live verslag van de persconferentie

Bron: Telegraaf.

------------------------------------------------------------------------------------

11 maart 2010

Amber Alert

HEEFT U INFORMATIE,
neem dan contact op met de politie 0800 6070

Amalia BoeleHet Korps landelijke politiediensten heeft eindelijk toch een Amber Alert uitgegeven voor de vermiste, waarschijnlijk gekidnapte, Millie Boele (12) uit Dordrecht. Volgens onbevestigde berichten houdt de politie er ernstig rekening mee dat het kind gisteravond rond zes uur in haar woonplaats met geweld is ontvoerd.

Meer informatie.

Bron: telegraaf en missingkids.com

------------------------------------------------------------------------------------

3 maart 2010

België

De provincie Oost-Vlaanderen en 16 Belgische-Vlaamse gemeenten hebben zich nader geïnformeerd over het IBIS-concept. Ons eerste bezoek aan België staat gepland op 16 maart a.s.

Wordt vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

1 maart 2010

De European Security Research & Innovation Forum (ESRIF) heeft zijn visie op (middel)lange termijn voor innovatie in Security afgerond. Het eindrapport (324 pagina’s) is online beschikbaar.

Ruim 600 experts in innovatie en security hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan een toekomstvisie voor Security. Via 11 werkgroepen is in kaart gebracht welke dreigingen voor de toekomst worden gezien en vooral, welke oplossingen nodig zijn. In de hoofdboodschap worden de maatschappelijke veiligheid en weerbaarheid, interoperabiliteit, innovatie en “security by design” nadrukkelijk genoemd. Dit document is een eerste opzet voor de toekomst van het Zevende en Achtste Kaderprogramma.

Bron: Agentschap.NL

------------------------------------------------------------------------------------

15 februari 2010

Op deze website vernieuwd:

-

wijzigingen en aanvullingen in de rubriek “Overheid”

-

nieuwe rubriek “Burgerparticipatie en Zelfredzaamheid”

------------------------------------------------------------------------------------

12 februari 2010

Het Nationaal Handboek Crisisbesluitvorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties legt procedures en eenduidige coördinatie- en besluitvormingsstructuren op rijksniveau vast voor de beheersing van (dreigende) crises. Dit Handboek vervangt de sterk verouderde versie uit 2002. http://www.nederlandalert.nl/overheid/a.-Nationaal-Handboek-Crisisbesluitvorming.pdf

Bron: BZK http://www.minbzk.nl/@123939/brief-aan-de-tweede_3

------------------------------------------------------------------------------------

04 februari 2010

Uit recente contacten met gemeenten is gebleken dat er grote verwarring heerst het betrekking tot de opsporings- en alarmeringsinstrumenten die de overheid ter beschikking staan. Laat staan dat de gemiddelde burger hier nog iets van begrijpt. Om hier meer duidelijkheid in te schaffen heeft Martijn van den Brink (Universiteit Twente – Stichting Nederland Alert) zich het afgelopen jaar gericht op een afstudeeronderzoek hieromtrent.

In het kader van deze afstudeeropdracht, vragen wij enkele minuten van uw tijd om mee te werken aan het invullen van een enquête m.b.t. Public Safety.

De onderzoeksresultaten wachten we gespannen af.

------------------------------------------------------------------------------------

01 februari 2010

Nieuw bezoekersrecord maand januari op onze website.

-

25.525 paginahits

-

409 verwijzende sites

-

Best bezochte pagina’s:

1) download van IBIS netwerkconfiguratie pdf

2) grensoverschrijdende BCIS project

3) rubriek “ nieuws”

4) rubriek “ vermist”

------------------------------------------------------------------------------------

26 januari 2010

Tast spam op uw mobiele telefoon algemene perceptie en acceptatie van sms-berichten aan? Een mogelijk gevaar voor de overheids sms-diensten Cell Broadcasting en Sms-alert? Strikte regels nodig om consumenten te beschermen.

Lees meer op: http://www.nrc.nl/economie/article2466134.ece/Strengere_regels_tegen_ongewenste_sms-diensten

Bron: NRC handelsblad

------------------------------------------------------------------------------------

23 januari 2010

Stichting Nederland Alert bezoekt de VFI brancheorganisatie van goede doelen te Amsterdam. Een mogelijke samenwerking tussen beide organisaties wordt onderzocht.

Informatie over de VFI vindt u op www.vfi.nl

Wordt vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

19 januari 2010

De eerste nieuwsbrief van Stichting Nederland Alert in het nieuwe jaar is in de maak en zal naar verwachting eind januari worden gepubliceerd.

Onderwerpen:

-

Onze bijdrage aan de werkgroep Veiligheid en ICT in Twente

-

Projecten waarbij burgerparticipatie en alarmering centraal staan.

------------------------------------------------------------------------------------

8 januari 2010

Justitie publiceert een lijst met meest gezochte Nederlanders op: http://www.politie.nl/nationaleopsporingslijst/

------------------------------------------------------------------------------------

16 december 2009

Stichting Nederland Alert maakt deel uit van de werkgroep “Veiligheid en ICT in Twente”. In deze werkgroep is ook vertegenwoordigd de Provincie Overijssel, Gemeente Enschede, NDIX, Novay en ISETI.

Er is ambitie in Twente, bij korpsen, beheerders en private partijen om met innovatief gebruik van ICT-voorzieningen en diensten, de veiligheid in Twente ook voor de toekomst adequaat vorm te geven en te waarborgen.

Wordt vervolgd.

------------------------------------------------------------------------------------

14 december 2009

Komende maand, medio januari 2010, wordt de volgende nieuwsbrief gepubliceerd.

Het IBIS team en de BCIS partners wensen u prettige feestdagen.

Ons kantoor is gesloten vanaf 21 december tot 4 januari van het nieuwe jaar.

------------------------------------------------------------------------------------

3 december 2009

Afgelopen 18 november heeft de Euregio ons BCIS-project binnen Interreg 4A afgewezen.

Voor alle partners en ondersteunende politici nog steeds onbegrijpelijk.

De gezamenlijke partners hebben we besloten derhalve een nieuwe koers te gaan varen. Onze kick-off meeting vindt medio januari 2010 op de Universiteit Twente plaats. Wij houden u op de hoogte.

------------------------------------------------------------------------------------

2 november 2009

In het kader van de afstudeeropdracht van Martijn v.d. Brink Universtiteit Twente, vragen wij enkele minuten van uw tijd om mee te werken aan het invullen van een enquête m.b.t. Public Safety.

In onze nieuwsbrief van november stelt de politie zich aan uw voor als partner in het BCIS-project.

------------------------------------------------------------------------------------

19 oktober 2009

Publicatie korte BCIS powerpoint presentatie in het Duits en in de Nederlandse taal, te downloaden onder de rubriek BCIS internationaal: BCIS ppt NL en BCIS ppt DE. Deze presentatie is eveneens tweetalig te downloaden als pdf formaat: BCIS pdf NL en BCIS pdf DE.

Mogelijk dient u uw software te updaten met Acrobat Reader en/of PowerPoint viewer.

------------------------------------------------------------------------------------

23 september 2009

In verband met content voor het BCIS-project gaat, met betrekking tot toeristische informatie, samengewerkt worden met het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT)

www.gobt.nl (zie tevens onder rubriek “welkom”)

------------------------------------------------------------------------------------

21 september 2009

200e inschrijving op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt o.a. verzonden aan functionarissen van Ministeries, Provincies, Regio’s, Gemeenten, Hulpdiensten, Universiteiten, Hogescholen en andere professionele belanghebbenden.

------------------------------------------------------------------------------------

14 september 2009

11e nieuwsbrief wordt verzonden. In deze nieuwsbrief stelt de Westfälische Wilhelms-Universität (WWU) te Munster zich voor als partner in het Interreg IV-A BCIS-project.

------------------------------------------------------------------------------------

26 augustus 2009

Bezoek Ministerie van Justitie te Den Haag m.b.t. ons Euregionale BCIS-project.

------------------------------------------------------------------------------------

25 augustus 2009

Verzending van de BCIS nieuwsbrief, voor het eerst ook in het Duits. Zie rubriek “nieuws”

------------------------------------------------------------------------------------

10 augustus 2009

De BCIS projektpartners hebben de formele Interreg4a-aanvraag bij de Euregio ingediend. In de komende nieuwsbrief worden de leden van het consortium nader aan u voorgesteld.

------------------------------------------------------------------------------------

25 juni 2009

Een euregionale delegatie van Duits-Nederlandse regeringsambtenaren en wetenschappers bezocht in kader van grensoverschrijdende universitaire samenwerking de Universiteit Twente. Als nieuw gemeenschappelijk project werd ook het BCIS-project besproken.

Aanwezig waren o.a. de Regierungspräsident Münster Dr. Peter Paziorek, Commissaris van de Koningin Overijssel de heer Geert Jansen, Prof. Dr. Ursula Nelles Universität Münster en Dr. Anne Flierman CvB Universiteit Twente.

In het kader van het Interreg 4a programma is besloten dat het BCIS-project van conceptidee naar indienen van formele aanvraag gaat.

------------------------------------------------------------------------------------

08 juni 2009 Persbericht m.b.t. Interreg 4a projectconcept wordt verstuurd aan belanghebbenden. Lees meer >

------------------------------------------------------------------------------------

12 mei 2009. IBIS wordt internationaal BCIS, dat staat voor Border Citizen Information System.

Nieuw logo voor internationaal gebruik:

------------------------------------------------------------------------------------

29 april 2009. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft fase 4 afgekondigd in de bestrijding van een mogelijke pandemie. Dit betekent dat de kans bestaat dat mensen elkaar kunnen besmetten met het virus. In Nederland werkt het RIVM al conform deze fase. De landelijke draaiboeken worden daarbij gevolgd. Meer informatie op: www.rivm.nl het European Center for Disease prevention and Control www.ecdc.europa.eu en het Ministerie van VWS.

------------------------------------------------------------------------------------

14 april 2009. Martijn van den Brink, Student van de Universiteit Twente, faculteit Management en Bestuur, zal in het kader van zijn afstudeerscriptie onderzoek verrichten met betrekking tot “public safety”. Binnenkort meer details over het onderzoekstraject.

------------------------------------------------------------------------------------

31 maart 2009. Dr. Jan M. Gutteling, risicopsycholoog verbonden aan de Universiteit Twente ontvangt, uit handen van Voorzitter Ronald Weel, zijn oorkonde lid Raad van Advies.

------------------------------------------------------------------------------------

20 maart 2009. Op verzoek publicatie, onder de rubriek “internationaal”, van een beter grafisch overzicht met betrekking tot de grensoverschrijdende inzet van het IBIS-systeem en het IBIS Kennis en Communicatie Centrum (IBIS-KCC) Tevens is deze grafische voorstelling daar als pdf te downloaden.

------------------------------------------------------------------------------------

10 maart. Onder de rubriek “Stichting”, subrubriek “Informatie”, op deze website, kunt u vanaf heden als pdf downloaden: het logo van de stichting, onze brochure in het Nederlands en het Duits en een info-sheet.

------------------------------------------------------------------------------------

9 maart 2009. Uitbreiding van deze site met de rubriek “internationaal

------------------------------------------------------------------------------------

4 maart 2009. Succesvol bezoek in Brussel bij Europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Mevrouw Buitenweg steunt het IBIS-project van harte en neemt plaats in onze Raad van Advies.

------------------------------------------------------------------------------------

25 februari 2009. Voorzitter van de Stichting Nederland Alert Ronald Weel is komende woensdag 4 april op bezoek bij Europarlementariër Kathalijne Buitenweg te Brussel.

------------------------------------------------------------------------------------

17 februari 2009. De Stichting Nederland Alert publiceert haar brochure vertaald in het Duits, ook te downloaden als pdf en te zien op deze site onder de rubriek “Stichting”.

------------------------------------------------------------------------------------

12 februari 2009. De Stichting Nederland Alert heeft 5 partners uit het Euregiogebied bijeen gebracht om een Interreg 4a aanvraag op starten. Het gemeenschappelijke doel is het terugdringen van grensoverschrijdende criminaliteit, bevorderen van internationaal toerisme en het oprichten van een internationaal kenniscentrum m.b.t. risico- en crisiscommunicatie.

------------------------------------------------------------------------------------

3 februari 2009. Vanaf heden is ons nieuwe postadres: Postbus 20, 7600 AA Almelo.

------------------------------------------------------------------------------------

20 januari 2009. De Mediatheek van de Politieacademie heeft de politiekundige thesaurus – een lijst van trefwoorden – ontwikkeld en bevat onder de naam van “Thesaurus Politiekunde” nu 7872 termen.
------------------------------------------------------------------------------------

9 januari 2009. Roy Johannink en Ronald Weel wonen een indrukwekkende live uitzending van Tros Vermist bij en spreken nadien met presentator Jaap Jongbloed.

------------------------------------------------------------------------------------

5 januari 2009. Weer een prima initiatief waarbij het IBIS-systeem ingezet zou kunnen worden:

------------------------------------------------------------------------------------

1 januari 2009. Het bestuur wenst U allen een gelukkig Nieuwjaar!

-------------------------------------------------------------------------------------

23 december. Publicatie reglement Raad van Advies Stichting Nederland Alert. Lees meer>

-------------------------------------------------------------------------------------

8 december 2008. Sinds afgelopen okt. is Roy Johannink van VDMMP als interim beleidsadviseur verbonden aan Stichting Nederland Alert. Lees meer>

--------------------------------------------------------------------------------------

4 december 2008. Stichting Nederland Alert onderzoekt Interreg IVa mogelijkheden

in het kader van grensoverschrijdende drugs- en criminaliteits problematiek.

Klik op foto voor vergroting.

---------------------------------------------------------------------------------------

21 november 2008. Presentatie van onze nieuwe huisstijl met logo

---------------------------------------------------------------------------------------

20 november 2008. “Stichting Nederland Alert” is opgericht en gaat het IBIS-systeem verder ontwikkelen.

Notaris Mr. B. Bronkhorst…...…Voorzitter R.S. Weel………..Secretaris Mr. H. de Jonge

---------------------------------------------------------------------------------------

11 november 2008, top-logo Amber Alert Nederland een feit. Het IBIS-systeem gaat hieraan deelnemen. Zie rubriek “vermist”.

---------------------------------------------------------------------------------------

Brief aan Tweede Kamer over aanbesteding van Cell Broadcast (CB), zie rubriek “Overheid”, subrubriek “Aanbesteding CB”

--------------------------------------------------------------------------------------

Keuze sms-burgeralarm te snel?, zie rubriek “wetenschap”, subrubriek “sms-burgeralarm”

---------------------------------------------------------------------------------------

Stichting Nederland Alert onderzoekt zendtijd voor non-profit organisaties, zie rubriek “IBIS”, subrubriek “IBIS rendabel”

---------------------------------------------------------------------------------------

Onze Voorzitter volgt Mini-masterclass Nationale Veiligheid aan de Haagse Hogeschool.

Sprekers: Prof. Dr. Rob de Wijk, Drs. Hans Siepel en Luitenant-Generaal b.d. Ruurd Reitsma.

Zie: http://portal.hhs.nl/portal/page?_pageid=130,1202231&_dad=portal&_schema=PORTAL

---------------------------------------------------------------------------------------

Tweederde van de Nederlanders bang voor overstromingen: Nederlands grootste dreiging?

---------------------------------------------------------------------------------------

De schakel tussen Burger en Overheid: burgerlink en de burger service code

---------------------------------------------------------------------------------------

banner468x60